Forfatter

Nanna Gyldenkærne

Nanna Gyldenkærne voksede op i et hjem uden fjernsyn på en tid, hvor computeren kun var en fjern fremtidsfantasi. Til gengæld var der bøger i reolen, og familien slæbte flere bøger hjem fra biblioteket. Nannas yndlingsbøger var dem, der handlede om børn, som gennemgik alle mulige forfærdelige ting, men klarede sig til sidst, selvom de var både forældreløse og hjemløse og manglede enhver form for opdragelse.
Og sådan er det fortsat: med bøger og med børn, der ikke helt har passet ind i rammerne.
Nanna fik sit første job på skolebiblioteket, da hun gik i 6. klasse og var ved at udvikle sig til en rimeligt grænseoverskridende teenager, og hun har arbejdet med bøger lige siden: som bibliotekar, på forlag, som oversætter og forfatter. Samtidig har hun haft børn i pleje og forsøgt at lave en god hverdag for nogle af de børn, der har fået en besværlig start på livet.
Hendes bøger handler mest om børn og unge, der falder uden for rammerne. Nogle er forældreløse, andre er handicappede eller har forældre med et misbrug, andre igen er bare på tværs, uden at de rigtig ved hvorfor. I det virkelige liv kan Nanna også rigtig godt lide helt almindelige, søde og veltilpassede børn; historierne kommer bare næsten altid til at handle om de andre.
Gyldenkærne har skrevet en række noveller for børn og unge og romandebuterede i 2009 med Seksten søstre. Senest er Sommeren efter Lukas (2014) udkommet.

Af samme forfatter
  • Håbet er som en muskelhund fortæller intenst og tankevækkende om et fremtidssamfund gennemsyret af frygt for det anderledes, og om en ung drengs håb og længsel efter frihed og kamp for basale menneskelige værdier i en forandret og kynisk verden. Janus bor sammen med andre børn og unge i en indhegnet lejr langt inde i skoven, væk fra andre mennesker. De unge får at vide, at det er for deres eget bedste. I lejren er de beskyttet mod omverden. Men Janus har et håb om et andet liv i frihed, og det flår og slider i ham for at finde en vej ud af lejren. Stærke drivkræfter og store følelser er i konflikt med hinanden. Måske håbet er større end både venskab og kærlighed …? Når man bliver kaldt et monster, er man nødt til at prøve at opføre sig som et menneske. Pressen skriver: »Håbet er som en muskelhund af Nanna Gyldenkærne er en helt særlig ungdomsbog og et stærkt bud til paranormal-genren i år 2016 […] det er en roman, som vil være i mine tanker længe« – Bookeater »Tankevækkende fortælling om et fremtidssamfund gennemsyret af frygten for det anderledes« – Maria Sjöblom, Lektør »Håbet er som en muskelhund er velskrevet, og dens temaer er yderst relevante med det resultat, at bogen bider sig fast i læseren.« –  Mette Pørtner Jensen, Fyens Stifttidende »Det er en stor plante, hun har plantet, men den vokser og breder sig ud i mange retninger. Historien er aktuel - det var den også i 1932! - og man forlader Janus efter mange oplevelser, valg og tanker med en følelse af, at nutidige problemer er blevet behandlet originalt og respektfuldt. Hvor mange hegn sætter vi ikke selv op "for deres egen skyld"?« – Steffen Larsen, Politiken  

  • Amalie starter på efterskole. Hun er rejst fra kaos derhjemme. Prøver at glemme både sin mor og Lukas. Hun kommer til at dele værelse med Tudetøsen, og der er ikke rigtig nogen af de andre, hun kan lide. Eller måske Stefan, der er så anderledes og gerne vil være ven med Amalie … Ven? ”Okay. Han er godt nok mere skør end de fleste. "Hvad med din?" spørger han. "Min hvad for én? Sjæl?" Han nikker. Står han og gør nar af mig? "Hæ. Sådan én tror jeg sgu ikke, jeg har." "Du skal ikke vide dig for sikker," siger han." Sommeren efter Lukas er en selvstændig fortsættelse til Lukas, min Lukas. Vedkommende, kort fortalt og letlæst ungdomsbog i den relealistike genre. Pressen skrev: »En særdeles velskrevet, vedkommende og realistisk ungdomsroman om den første tid på efterskolen. Hovedpersonen Amalie skal finde sin plads i ungdomsgruppen samtidig med, at hun har svært ved at lægge de hjemlige problemer bag sig.« – Kirsten Thorning Thagaard, Lektør »Der er mange bøger om teenageforelskelser, men der er stor forskel på kvaliteten. Nanna Gyldenkærnes to " Lukas"-bøger hører til de gode. De er godt skrevet og handler ikke kun om forelskelse« – Charlotte Højlund, Ude og Hjemme  

  • Stærkt og fængende portræt af en ung pige og hendes kaotiske livssituation med en alkoholisk mor og en hverdag fuld af svigt. Fortalt med stor indlevelse af en forfatter, som har noget på hjerte.  Amalie skal til møde på kommunen. Det går ikke ret godt, hverken derhjemme eller i skolen. Alting roder, men Amalie gider ikke tale fremtid. Hun vil hellere drømme om Lukas med de smukke øjne, og læseren følger med ind i det spind af løgne, vrede og misforstået omsorg, der får Amalie til at gøre noget, hun ikke skulle have gjort …  Vedkommende og letlæst til læsere fra cirka 11/12 år. Pressen skriver: »Det er en stærk og troværdig fortælling om selvskabte illusioners magt og det psykiske skred, som kan følge af et brud på disse. Skrivestilen vidner om en forfatter, der kan sit håndværk; som forstår den virkelighed, hun skildrer, og formår at skrive såvel på som mellem linjerne.« **** – Mette Gaardsted, Fyens Stiftstidende  »Fra første side en virkelig velskrevet og engagerende letlæst ungdomsroman. Piger fra 6. klasse får en god læseoplevelse, som samtidig gør dem klogere på livet.« – Kirsten Thorning Thagaard, Lektør    »Stærkt og fængende portræt af en ung pige og hendes kaotiske livssituation med en alkoholisk mor og en hverdag fuld af svigt. Fortalt med stor indlevelse af en forfatter, som har noget på hjerte.« – Boggnasker.dk **** – Politiken »Nanna Gyldenkærne ved, hvad hun snakker om. Hun ved, hvad der foregår i hovederne på teenagere. Især på de, der ikke har det så nemt. Og så tager hun fat i problematikker, der er svære at snakke om, og det gør hun med stor sikkerhed og overskud. Lukas, min Lukas vil helt klart sætte tankerne i gang hos de unge læsere.« **** – Louise Bendixen Lund, KultuNaut   

  • Bogen fortæller om pigehjemsliv anno 1922 med udgangspunkt i en af de piger, hvis hænder bare ikke er skruet rigtigt på til hverken håndarbejde eller madlavning. Bogen følger seksten pigehjemspiger med 14årige Klara som hovedperson. Klara elsker at læse og drømmer om at videreuddanne sig til lærerinde, men der er mange skuffelser i vente for den, der ikke vælger den slagne vej. Seksten søstre fortæller medrivende om hårdt arbejde og uberegnelige plejemødre, om drømme, savn og sammenhold.

Se flere

Cicero er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Høst & Søn er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK


OK

Rosinante er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Samleren er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK