Forfatter

Joseph Conrad

Joseph Conrad (1857 – 1924) anses som en af de største engelsksprogede forfattere, selvom han først lærte at tale flydende engelsk som voksen. Han blev født af polske forældre i Ukraine, i en fattig men kulturelt orienteret adelsfamilie. Han blev tidligt forældreløs og tog som 17-årig hyre på et fransk handelsskib og siden på et engelsk. Efter otte år i den britiske handelsflåde fik han i 1886 britisk statsborgerskab og boede i England til sin død i 1924.

Joseph Conrad debuterede i 1894 med Almayers dårskab og nåede i løbet af sine 30 år som forfatter at skrive ikke færre end 19 romaner, et hav af noveller og en håndfuld essays og erindringer. Conrad, der bl.a. er kendt for sine søfortællinger og for en naturalistisk stil med et ofte komplekst symbolsk lag, har påvirket mange forfattere og filmfolk, som f.eks. Henry James, Hemingway, Naipaul, Coetzee, Hitchcock og Coppola.

Det mest kendte værk i forfatterskabet er Mørkets hjerte (1902), der er baseret på Conrads egne oplevelser i Belgisk Congo. Lord Jim (1900), der har samme fortæller som Mørkets hjerte men er mere romantisk og lyrisk i sin realisme, regnes ligeledes som et hovedværk i det 20. århundredes litteratur.

Af samme forfatter
  • En stor og foruroligende roman om menneskesindet og de kræfter, der styrer det. Et litterært hovedværk fuld af etiske dilemmaer. Jim er overbevist om, at han er født under en lykkestjerne, der vil sikre ham mod tilværelsens anslag. Det skib, han er styrmand på, støder på et underjordisk rev og begynder at synke. Besætningen springer i bådene og overlader 800 pilgrimme på vej mod Mekka til deres egen skæbne i lastrummet. Men båden undsættes, og det efterfølgede søforhør afslører forræderriet. Jim står i midt i en skæbnesvanger konflikt, som han ikke kan redde sig ud af og resten af sit liv kæmper han for at genvinde sin selvrespekt og få fred med sin samvittighed. En kamp, der bliver hård og nådesløs. Bogen, der udkom første gang i 1900, udgies her i Mogens Boisens oversættelse med et forord af forfatteren Kristian Bang Foss. Pressen skriver: »Joseph Conrads mesterlige roman Lord Jim om en forrevet romantiker, en sjælevrider i Dostojevskijs følge, men også en moderne type i en absurd verden.« – Torben Brostrøm, Information »Ingen har bedre end Joseph Conrad gjort etiske dilemmaer levende. ’Lord Jim’ er en af den slags bøger, der viser, hvad litteratur kan.« ****** – Thomas Bredsdorff, Politiken      

Cicero er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Høst & Søn er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK


OK

Rosinante er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Samleren er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK