Forfatter

Gorm Henrik Rasmussen

Gorm Henrik Rasmussen (f. 1955) er født og opvokset i Aalborg. Siden hans debut med pamfletten Luften feder os (1973), har han skabt sig et vidtfavnende forfatterskab, der rummer alt fra romaner og digte til børnebøger, biografier og noveller.

I 1986 skrev han Pink Moon, der blev den første biografi om den engelske guitarist og sangskriver Nick Drake. Efter Drakes internationale gennembrud mere end tyve år efter sin død i 1974, opstod der en interesse for Gorms biografi, og bogen blev omskrevet til en biografisk fortælling og solgt til udgivelse i England og Spanien, hvor den udkom i 2012 og fik flotte anmeldelser.

Gorm Henrik Rasmussen har også bidraget til den danske musikhistorie, da han i 1983 lærte sangeren Lars H.U.G. at kende. Resultatet af deres møde blev bl.a. titelsangen på H.U.G.s Kysser Himlen Farvel (1987), som de sammen skrev teksten til.

Særligt er Gorm Henrik Rasmussen kendt for sine fortællinger om skæve eksistenser og outsidere fra Nordjylland, heriblandt Originalernes by fra 2007.

Siden han var ganske ung, har han i perioder opholdt sig i Reykjavík, og han har bl.a. oversat Jon ür Vór, en af Islands betydeligste lyrikere i det tyvende århundrede, til dansk.

Den islandske inspiration giver tilmed genklang i hans nyeste roman, Girafhuset. En roman som den islandske digter Einar Már Guðmundsson beskriver som ”en gribende fortælling om en usædvanlig far-søn-relation”. Her spiller en islandsk familiehistorie en vigtig rolle, og romanen bygger delvist på selvbiografisk stof.

Af samme forfatter
  • Girafhuset handler om en drengs opvækst med en tyrannisk og egensindig far og om hans tilblivelse som menneske i 1960’ernes danske provins. Daniel, hans mor og hans lillesøster er statister i et hjem, der fungerer som en evig skueplads for farens humørsvingninger, hans voldsomme aggressioner og for hans skiftende kunstneriske og politiske interesser. Uden for den krigszone som hjemmet udvikler sig til, kæmper Daniel for at etablere et normalt drengeliv med legekammeraterne i periferien af Aalborgs industrikvarterer. Gennem sit voksne liv mister han i lange perioder kontakten til sin far, indtil et alvorligt sygdomsforløb binder dem sammen igen og en gammel spådom går i opfyldelse.   »En gribende fortælling om en usædvanlig far-søn-relation. Jeg har levet i denne roman; nu lever den i mig« – Einar Már Guðmundsson   Pressen skriver: »En barsk og poetisk og rent ud betagende fortælling.« ****** – Otto Pretzmann, Nordjyske Stiftstidende »Girafhuset kan varmt anbefales - den rager op over de fleste danske romaner i disse år.« ***** – Marie Louise Wedel Bruun, Elle »Gorm Henrik Rasmussen har mange skibe i søen i sin vidtforgrenede roman. Den sejler fint af sted.« **** – May Schack, Politiken ***** – Julia, Femina »Tilbageblikkets mester.« – Erik Skyum-Nielsen, Information »Giraffen bider!« - Liselotte Wiemer, Weekendavisen

Cicero er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Høst & Søn er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK


OK

Rosinante er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Samleren er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK