Forfatter

Fernando Pessoa

Fernando Pessoa (1888-1935) anses som den vigtigste portugisiske modernistiske digter. Da Pessoa var fem år, døde hans far. Moderen giftede sig igen, hendes nye mand var diplomat, og Sydafrika kom derfor til at danne rammen om en stor del af Pessoas opvækst. I klosterskolen i Durban var sproget engelsk, der blev hans andet modersmål.

Efter knap ti år i Afrika vendte Pessoa i 1905 tilbage fødebyen, Lissabon, for at studere litteraturvidenskab og blev forlægger, oversætter og redaktør på tidsskriftet Orpheu. I 1914 havde han dog fået sit første digt antaget og udsendte i de følgende år tre små digtsamlinger på engelsk (Antinous og Sonnets i 1918 og English Poems i 1922) og digtcyklussen Mensagem på portugisisk i 1933, men han efterlod sig et vægtigt værk på over 27.000 sider. Pessoa døde i Lissabon som 47-årig. De fleste af hans værker overlod han til sine heteronymer, hvoraf de vigtigste er Alberto Caeiro, Álvaro de Campos og Ricardo Reis. På dansk er udkommet Tobaksforretning (da. 1972), Alle kærlighedsbreve er latterlige (da. 1989), Den anarkistiske bankier (da. 1991), Rastløshedens bog af Bernardo Soares (da. 1997), Stik modsat hvad som helst af Álvaro de Campos (da. 1998), At være virkelig af Alberto Caeiros (da. 1999), De flygtige roser af Ricardo Reis (da. 2001) og Den såkaldte sjæl (da. 2002).

Af samme forfatter
  • Samlingen rummer nøje udvalgte digte fra fire af Pessoas formidable digtsamlinger, fra de fire væsentligste forfatteridentiteter, der forholder sig indbyrdes til hinanden. Den præges således af mange bevægelser. Fra sanset natur til futurisme og kaos. Fra at kredse om de græske guders forfængelighed til eksistensbårne og drømmeagtige digte. Der indgår digte fra Alberto Caeiros At være virkelig, Álvaro de Campos’ Stik modsat af hvad som helst, fra Ricardo Reis’ De flygtige roser og Fernando Pessoas Den såkaldte sjæl. Caeiro er hyrdedigter og skriver konkret og enkelt om naturen og om landskabet, som det er, befriet for besjæling og metaforer. Campos står i kontrast hertil, som den futuristiske og anarkistiske digter med en kraftfuld, billedmættet skrift. Hos Reis optræder græske guder i en hedonistisk virkelighed styret af en streng verseform. Og i Pessoas digte vrimler det med skygger og væsner i en sammenvævende uvirkelighed, hvor sorg, flygtighed og fornægtelse er grundakkorder i en stærk symbolistisk æstetik. Pressen skriver: »Den geniale lyriker fra Lissabon […] illustrerer rigdommen, spændvidden og besynderligheden hos Pessoa […] Fernando Pessoa, digteren med de mange stemmer, er et af den modernistiske digtnings ikoner. At fremkalde hans mange nuancer og stilskift er endnu en oversætterbedrift af Peter Poulsen. Pessoa er ikke bare én af verdenslitteraturens store poeter, han er flere betydelige digtere i én og samme person.« ****** – Jørgen Johansen, Berlingske »Nyt stort udvalg af digte bekræfter Fernando Pessoa som en af det 20. århundredes mest fascinerende poeter og overgangsfigurer.« ****** – Kim Skotte, Politiken »Smerte, længsel, sindsro forvandles til poesi. Af den vildeste slags. […] Det er flot og betagende, overlegent artistisk i beherskelse af både frie former og stram kunstfærdighed. […] den uimodståelige digtersjæls forvandlingskunst, der er skrevet ind i verdenslitteraturen.« – Torben Brostrøm, Information »Fernando Pessoas vilde og alsidige digte, skrevet af fire fiktive forfattere, er højaktuelle for den moderne læser. […] Vildt interessant læsning! Med god introduktion, som giver vigtige informationer om de 4 heteronymer.« – Thomas Olesen, Lektør

Cicero er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Høst & Søn er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK


OK

Rosinante er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Samleren er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK