Forfatter

Bruce Chatwin

Født 1940, død 1989. Britisk kultforfatter, journalist og rejsende. Afbrød som ganske ung en lovende direktørkarriere hos auktionshuset Sotheby for at studere arkæologi. Bruce Chatwin afsluttede ikke studiet og indledte den rejseaktivitet, som fremover skulle blive hans hele livsgrundlag. Han rejste blandt andet til Sudan for at skrive om de vandrende folk, men fik ikke for alvor greb om stoffet og returnerede til England, hvor han i et par år skrev reportager og interviews til The Sunday Times. Mødet med nomadefolkene havde dog sat sig dybt i ham, og han genkendte sin egen rastløshed i deres vandringer. Hans urolige blod førte ham til Patagonien, en rejse, der i 1977 førte til hans forfatterdebut med bogen I Patagonien. Det var kendt, at Chatwin var til mænd, selv om han giftede sig med en kollega fra Sotheby-tiden, Elizabeth Chanler. Til sin død fastholdt han, at han ikke var bøsse. Mange mener imidlertid, at det udvider forståelsen af forfatterskabet, når denne dimension lægges til. Drømmespor fra 1987 betragtes af mange, som Chatwins fornemmeste bog. Han modtog adskillige priser for sit forfatterskab.

Chatwin fortæller: ”Et drømmespor er en usynlig vej langs hvilken de australske urindbygggeres forfædre vandrede i tidernes begyndelse. Ved at synge gav forfædrene alt, hvad de så under deres vandring navn, og på den måde skabte de verden. I dag kan de indfødte følge drømmesporene på kryds og tværs over hele Australien blot ved at lære sangen. De ved præcis, hvordan der ser ud på den anden side af det vældige kontinent uden nogen side selv at have været der.”

Ud over I Patagonien (1992) er der på dansk er udkommet Vicekongen af Quidah (1994)), Det sorte bjerg (1990), Drømmespor (1988) og Utz (1989). Posthumt kom Hvad gør jeg her? (1991), Bruce Chatwin - fotografier og notesbøger (1993), Gensyn med Patagonien (1995) samt En studie i rastløshed: artikler, fortællinger og rejseskitser 1969-1996 (1996).

Af samme forfatter
  •   Drømmespor, der af mange betragtes som Bruce Chatwins bedste roman, er en rigt facetteret bog, der med elementer af fiktion, journalistik, filosofi og antropologi fortæller om de sanglinjer, som ifølge urbefolkningens overlevering strækker sig på kryds og tværs over Australien. Fortælleren Bruce slår følgeskab med den australske russer Arkady, der er ekspert i aboriginernes levemåde og kultur, og som skal kortlægge deres hellige steder i forbindelse med en ny jernbane. Undervejs på turen gennem den glohede bush støder ’englænderen’ og ’den røde’ på medlemmer af forskellige stammer. Bruce får dermed adgang til lidt af sanglinjernes hemmelige, musikalsk-poetiske geografi og til aboriginerne usædvanlige livsopfattelse. Drømmespor er ikke kun en rigtig god læseoplevelse. Bruce Chatwin sætter samtidig spørgsmålstegn ved vores vestlige fordomme og ved selve essensen af det at være menneske.  

Cicero er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Høst & Søn er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK


OK

Rosinante er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK

Samleren er en del af forlagshuset Rosinante & Co.

OK